06-11248494
info@gewoonweten.nl

Feestjes en verjaardagen

Verjaardagen

Verjaardagen worden in ons land uitbundig met eten en drinken gevierd. Veel lijners gaan dan ook tijdens een verjaardagfeest de mist in. Iemand die regelmatig een of twee verjaardagen per week heeft, zal zeker niet afvallen, eerder nog aankomen wanneer aan het nemen van de feestelijke hapjes geen halt wordt geroepen. Wanneer u zelf een verjaardagfeestje houdt, zijn er andere mogelijkheden om aan het dieet te houden dan wanneer het feestje van een ander betreft. U hebt in het laatste geval immers geen invloed op wat er in huis wordt gehaald. 

Wanneer u zelf jarig bent, kan de hoeveelheid calorieën zo beperkt mogelijk gehouden worden met behulp van de volgende tips:

  • De hapjes kunnen het beste in de keuken of op een aparte tafel worden neergezet. De gastvrouw kan dan af en toe met de schalen rondgaan. Wanneer al het eten op de tafel wordt uitgestald, is de verleiding wel heel erg groot om te blijven eten.
  • Spreek van te voren met uzelf af wat u wel wilt nemen en wat niet en houdt u daar ook aan.
  • Wanneer er restjes over zijn, kan de gastvrouw de eetwaren het beste meegeven aan de visite
  • Kies gebaksoorten die de minste calorieën leveren. De vruchtenvlaai komt er het beste van af, een plak cake, een sprits of een stroopwafel leveren heel wat minder energie dan bijvoorbeeld een kwarkgebakje.
  • Caloriearme hapjes.
    • Handje Japanse mix
    • Toastje met 20 + smeerkaas, roomkaas of filet americain
    • Blokje 30 + kaas Ham/ossenworst met een stukje augurk
    • Snoeptomaatjes.
    • Een prikker met een blokje 30 +kaas en een cherrytomaatje.(20 gram =60 kcal)
    • Toastje met zalm, smeerkaas of filet American.(= 44 kcal)
    • Rolletje ham met asperge/augurk. (1 stuks=35 gram=25 kcal) 
Verjaardag feestjes buitenhuis.

Wanneer iemand naar een verjaardag gaat, kan hij rekening houden met de volgende tips.

  • Houd het normale voedingspatroon aan. Sla niet een maaltijd over met de gedachte:”dan kan ik tijdens de verjaardagvisite wat meer nemen “. Er ontstaat door het overslaan van een maaltijd alleen maar trek, met het gevolg dat het eten van allerlei lekkere hapjes flink uit de hand kan lopen.
  • Spreek van te voren met uzelf af wat u wel wilt nemen en wat niet en houdt u daar ook aan. Neem u voor om niet te laten overhalen meer te nemen dan u van plan was, wees vastbesloten en aarzel niet bij uw weigering.
  • Leer complimenteus weigeren. Zeg dat het er allemaal prima uitziet, maar u nog geen trek heeft, net heeft gegeten en liever nog even wil wachten.
  • Het inschakelen van de directe omgeving. Wanneer de gastvrouw of gastheer een goede bekende is, kan u hem/haar van tevoren vragen niet al te veel aan bieden en niet aan te dringen.
  • Maak zoveel mogelijk gebruik van caloriearme hapjes en drankjes als die aanwezig zijn. Blijf af van de vette hap, zoals chips,pinda’s buitenlandse kaassoorten en borrelhapjes. 
Uit eten gaan

Uit eten gaan Buitenhuis eten kan voor een lijner een aantal nadelen hebben. Vooral in restaurants is het eten vaak calorierijk. Er worden grote porties vlees verstrekt, vaak voorzien van een sausje, meestal gebakken aardappelen en de groente is aangemaakt met boter. De nagerechten zijn vaak energierijk, denk bijvoorbeeld aan is, taart en chocolademousse. In de tweede plaats is men geneigd buitenhuis meer te eten, dit kan komen doordat het erg gezellig is. Daarnaast zijn veel mensen nu eenmaal zo ingesteld dat zij alles willen opeten wat er op tafel staat. Tips:

  • Bepaal van tevoren wat u gaat eten en drinken.
  • Wees zuinig met alcohol. Gebruik zo weinig mogelijk van de sausjes.
  • Neem geen ijs, taart of pudding toe. Vervang deze door een kop koffie of een schaaltje vers fruit.
  • Rek de maaltijd! Door af en toe de vork neer te leggen, is men eerder verzadigd.
  • Eet zoveel dat u nog net een beetje trek hebt en stop dan met eten. Het verzadigingsgevoel treedt even later toch op.